Wat is MS?

Multiple sclerose (MS) is een chronische auto-immuun ziekte van het centraal zenuwstelsel (CZS).

Het is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) beschadigd raken als gevolg van ontstekingen in deze gebieden. Hierdoor kunnen onder andere problemen ontstaan met lopen, voelen en zien.

In de praktijk betekent MS dat de lichaamsfuncties die gekoppeld zijn aan het gebied waar een ontsteking zit,  plotseling uit kunnen vallen. Zodra de ontsteking wegtrekt, trekken ook de uitgevallen lichaamsfuncties grotendeels weer bij. Maar ontstekingen laten littekens achter, dit heet sclerose. Deze littekens zorgen ervoor dat sommige lichaamsfuncties voor altijd verloren gaan. Ik heb helaas aan den lijve ondervonden hoe schokkend (en hulpbehoevend) het is wanneer bepaalde lichaamsfuncties het plotseling compleet laten afweten.

Uitleg over MS door de MS Vereniging Nederland.

Het is onbekend hoe MS ontstaat. Wel weten ze dat MS een progressieve ziekte is, wat betekent dat het met de jaren slechter gaat worden. Bij sommigen duurt dit lang, maar het kan ook onverwacht snel gaan. In Nederland kan MS met behulp van medicatie worden afgeremd, maar helaas is MS nog niet te genezen. De ziekte kent verschillende verschijningsvormen. Ik heb een vorm van MS die zich in aanvallen voordoet, dit heet Relapsing-Remitting MS, oftewel RRMS. Hieronder worden verschillende vormen van MS toegelicht.

msmama gideon