Stam cel transplantatie kan MS een halt toeroepen

Op onze zoektocht naar het stoppen van MS, ontdekten wij HSCT ofwel Hematopoiëtische Stam Cel Transplantatie. Voor RRMS, de variant die Joyce heeft, is de kans op succes 85 tot 95%!

Stichting MS in beeld werkt aan een videoserie over HSCT.

Niet toegepast (en vergoed) in Nederland

Helaas wordt HSCT in Nederland wel toegepast, maar nog niet voor MS. Ondermeer de MS Vereniging en stichting Op de Been van MS Vereniging bestuurslid Boaz Spermon probeert om hier verandering in te brengen.

MS Vereniging bestuurslid Boaz Spermon verteld bij RTL Late Night.

Dit zal echter nog jaren duren en aangezien ook deze behandeling al bestaande schade niet ongedaan kan maken, kunnen en willen wij daar niet op wachten.

Wél in het buitenland

In verschillende landen wordt HSCT al wél toegepast voor MS, met succes! Helaas worden behandelingen in het buitenland niet vergoed.

Engelstalige video over de behandeling.

Vormen van HSCT

Er bestaan verschillenden vormen ofwel protocolen voor HSCT. Stichting MS in beeld geeft een overzicht van de verschillende protocollen en de landen waarin ze worden toegepast.

Globaal overzicht van de procedure.

HSCT in Rusland

Na uitgebreid onderzoek hebben wij gekozen voor het A. A. Maximov; aHSCT protocol voor auto-immuunziektes, zoals deze wordt toegepast in Rusland. Tanja, een Nederlandse moeder die ons voorging beschrijft deze behandeling uitgebreid op haar website.