Nog 45 dagen tot ons vertrek naar Mexico en nog 73 dagen tot de behandeling is afgerond en ik thuis kan beginnen aan het herstel.

Sinds vorige maand ben ik, iets  eerder dan verwacht, gestopt met werken. De behandeling komt toch behoorlijk dichtbij en ik merk de afgelopen weken dat ik tijd (en energie!) nodig heb om me voor te bereiden op de behandeling.

Ik ben er steeds meer klaar voor en kan eerlijk gezegd niet wachten om het gevecht met mijn MS aan te gaan. 

Ik ben op dit moment vooral druk bezig om fysiek en geestelijk sterk te worden en te blijven. En sterk worden, dat doe je door te sporten! Dus fitness ik onder begeleiding van Tigra Heerenveen. Degenen die mij kennen mogen nu even hun momentje pakken om te lachen… Mariska in de sportschool, hahaha. Ik zal het nooit leuk vinden, maar het is belangrijker dan ooit. 

Verder blijf ik fit door zoveel mogelijk in de buitenlucht te zijn om vit D op te doen, doorloop ik bij de neuroloog verschillende onderzoeken, helpt de ergotherapeut me om mijn energieniveau goed te verdelen en bespreek ik met buurtzorg wat er straks na de behandeling aan hulp en hulpmiddelen nodig is.

Met de hematoloog (de ‘bloeddokter’) kijken we alvast vooruit op de periode na de aHSCT-behandeling. Ik ben zelfs bij de kaakchirurg geweest voor een z.g.n. focusonderzoek. Hierbij wordt er gekeken of er geen onderliggende ontstekingen zijn die de behandeling in gevaar kunnen brengen. Stilzitten is er dus niet bij! 

Helaas is de MS momenteel actiever dan gehoopt.  Mijn lopen gaat drastisch achteruit. Het gekke is dat de verschillen per dag enorm zijn. De ene dag is een wandeling naar de auto het maximaal haalbare, andere dagen gaat het veel beter en kan ik me redelijk voortbewegen.

Het blijft een vreemde ziekte. Maar nog elke dag ben ik blij dat we hebben doorgezet en de behandeling dichtbij komt. Het lijkt me ondraaglijk om de aftakeling af te moeten wachten, tot ik echt niks meer kan. 

Liefs Maris

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

 • Pith

  Dapper Mariska,
  Nog 45 dagen, de spanning gaat omhoog.
  Wij duimen voor je.
  Liefs,
  Jac en Gervaise

  13 mei 2021 op 11:38 Beantwoorden